Veelgestelde vragen

Neen. Proprioceptieve zolen dienen voor de behandeling van STATIEK KLACHTEN.

Door de werking via proprioceptieve prikkeling aan zenuwreceptoren onder de voet wordt een sterker signaal naar uw hersenen gestuurd dan het “normale” signaal.

Daardoor worden vanuit de hersenen bepaalde spiergroepen gestimuleerd, 1. om zich te ontspannen en 2. de tegengesteld werkende (antagonisten) spieren worden iets sterker opgespannen waardoor we de statiek van het menselijk lichaam kunnen veranderen vanaf uw voeten, over de rug, de nek, het achterhoofd, voorhoofd, zijkanten schedel, tot en met uw kaakgewrichten.

Het zijn als het ware ACTIEF WERKENDE zolen.

De orthopedische “steun”zolen zijn zolen die in eerste instantie voorzien zijn voor ORTHOPEDISCH-MECHANISCHE VOET- EN KNIEKLACHTEN.

Ze werken als het ware vooral door de voet mechanisch op bepaalde plaatsen omhoog te duwen waardoor gewrichten onderling in een andere stand gebracht worden en daardoor de mechanische functionaliteit van voet, enkel en knie verbeterd wordt.

Hiermee kunnen een groot deel van mechanische klachten verbeteren.

Het zijn dus PASSIEF WERKENDE zolen.

Zowel de proprioceptieve zolen  evenals de orthopedische steunzolen kunnen we vervaardigen in

 3 uitvoeringen:

  1. 2/3 uitvoering (we noemen ze vaak “halve” zolen)
  2. Volledige/lange uitvoering
  3. Sport uitvoering.

Meestal verschillen deze zolen NIET van correcties, bijgevolg is er geen van de drie types die beter of minder goed werken. Het grote verschil zit vooral in de MATERIALEN (schokdemping, inbedding enz.…) die we gebruiken voor de sportzolen.

Het tweede grote verschil tussen deze drie types is de ruimte die de zolen innemen in de schoenen.

Zo kunnen 2/3de zolen makkelijk in open schoenen, sandalen, slippers en zelfs teenslippers gedragen worden, zelfs in een damesschoen met een hakje!

Volledige zolen hebben alleen het voorste gedeelte extra t.o.v. de 2/3 zolen en nemen dus een klein beetje plaats extra in de schoenen en is het dragen van open slippers, sandalen en teenslippers bijna niet mogelijk.

De SPORT zolen zijn meestal volledige zolen die voorzien zijn van extra schokdempende of         vorm-inbeddende materialen die het sporten extra comfortabel maken.

Echter, door deze materialen worden de zolen ook dikker waardoor gewone schoenen dragen moeilijker wordt gezien de extra plaats die de zool inneemt in de schoen. Voor sportschoenen zijn ze daarentegen weer extra comfortabel!

Proprioceptieve zolen worden meestal hoofdzakelijk gebruikt voor problemen met statiek, houding, rug en nekklachten en alle aanverwante problemen.

Orthopedische steunzolen worden alleen aangewend voor orthopedische (mechanische) problemen aan VOETEN, ENKELS en KNIEEN.

Hoger dan een knie werkt een orthopedische steunzool NIET RECHTSTREEKS. Met andere woorden, een bekken kan gedeeltelijk rechter komen door het dragen van orthopedische zolen maar dat heb je niet rechtstreeks onder controle.

In sommige gevallen kan je ook een deel mechanische voetproblemen oplossen met proprioceptieve zolen , daar gaan we graag dieper op in tijdens de maatname en met akkoord van de patiënt.

In principe kan je bijna IEDERE schoen aan met proprioceptieve zolen!

Teenslippers, sandaaltjes, open muiltjes, damesschoenen met een hakje, sneakers, echte loopschoenen, voetbalschoenen enz.…

De enige 2 vereisten zijn 1.  een volledig VLAKKE BINNENZOOL

  1. een KLEINE beperking van hakhoogte voor damesschoenen

Zelfs al zou je damesschoenen aandoen met een HOGERE dan de aanbevolen hakhoogte, blijven de zolen prima werken maar de efficiëntie zal lager zijn dan wanneer je de aanbevolen hakhoogte opvolgt.

In feite MAG je dus ALLE schoenen dragen, zolang jouw specifiek probleem dat toelaat!

Daardoor kan je de zolen ook dragen in huis, om te sporten, te werken, in vrije tijd als in dagdagelijkse situaties, op vakantie en in geklede damesschoenen met hak (en is er eigenlijk geen reden meer om de zolen niet te kunnen dragen 😊).

Bijgevolg kan je dus de zolen ALTIJD aandoen en is de werking ook DOORLOPEND gegarandeerd!