Proprioceptieve zolen
ontstaan, verwerking en functionaliteit

Proprioceptieve zolen ook wel gekend als sensorische- of prikkelzolen, neuro podologische zolen of kortom Bourdiol zolen zijn speciaal ontworpen om de proprioceptie via de voet te verbeteren.

Proprioceptie is het vermogen van het lichaam om de positie en de beweging van de verschillende lichaamsdelen onderling te veranderen en te verbeteren door middel van drukzones op bepaalde plaatsen in het lichaam, meer bepaald onder de voeten.

Proprioceptieve zolen zijn een innovatieve en effectieve manier om de statiek van een lichaam te veranderen door de proprioceptie van de voet te prikkelen en daardoor de balans, de coördinatie en stabiliteit van het ganse lichaam te bevorderen.

Podokinesioloog is de persoon die via podokinesiologie of ook podoposturale therapie genoemd  en door gebruik; te maken van de proprioceptie die bij iedere mens aanwezig is, een therapie gebruikt bij het behandelen van klachten die betrekking hebben op het bewegingsapparaat van de mens.

Podokinesiologie is een samentrekking van podologie en kinesiologie met andere woorden, alles wat te maken heeft met de beweging van de mens (kinesiologie) wat kan gestuurd worden (door proprioceptie) vanuit de voeten(podologie).

Kortom, de behandeling  bij de podokinesioloog zal een behandeling zijn die de TOTALITEIT van het menselijk lichaam behelst en bijgevolg kan je duidelijk spreken van een TOTALE HOLISTISCHE (mentaal en fysiek) benadering van het geheel van de mens en niet van de delen apart!

Onstaan

In 1960  was de Franse neuroloog René J. Bourdiol de grondlegger van deze therapeutische behandelwijze.

Bourdiol vond een manier om via drukzones onder de voeten, de proprioceptie van de mens te stimuleren en bijgevolg de houding van een mens te veranderen, uitsluitend door op bepaalde zones onder de voet zeer dunne correcties aan te brengen van soms slechts 1mm tot enkele millimeters.

In 1962 werd zijn therapie  op grotere schaal bekend gemaakt na eindeloos testen van de te gebruiken correcties en de precieze plaatsen onder de voet waar de zenuwreceptoren dienden te worden geprikkeld.

Bourdiol richtte internationaal georiënteerde cursussen in waaraan tal van nationaliteiten  deel namen in zijn geliefde stad Parijs en in een door hemzelf opgericht “instituut” SEREP-GEMMER genaamd.

Deze therapieën werden als eerste in Benelux toegepast door mijn  mentor, Guido Hauwaerts uit Waterschei-Genk in 1969, hij werd ook als rechterhand van Bourdiol vermeld in diens boeken.

AOST -Patrick Goris bv, een  UNICUM in België!

Persoonlijk: In 1980 kwam ik voor het eerst in contact met proprioceptieve zolen na een sportongeluk waardoor ik vanaf de nek volledig verlamd raakte. Na 4 jaar revalidatie kon ik slechts functioneren met erg véél pijn wat resulteerde in de dagelijkse inname van sterke pijnmedicatie als Valium en Decontractil !

Zelf werd ik fantastisch geholpen door deze zolen, werd ik pijn en medicatie vrij en wilde ik er het fijne van weten.

Tijdens mijn studie orthopedisch technoloog werd ik door Guido Hauwaerts meegenomen naar de 3 jaar durende cursus “podokinesiologie” in Parijs en behaalde in 1986 mijn diploma  podokinesiologie in Gemmer, in Parijs als 12de kandidaat voor België.

Samen met nog 1 andere collega zijn wij de enige twee die een persoonlijke handgeschreven verklaring hebben van dokter Bourdiol dat wij gemachtigd zijn tot het uitoefenen in praktijk van ZIJN systeem, in België!

Verloop/verwerking:

U komt op consultatie en er wordt een volledige anamnese  (analyse van de volledige geschiedenis van uw problematiek) gemaakt tijdens uw eerste bezoek, van de problemen waarmee u wordt geconfronteerd.

anamnese_foto

Daarna volgt een volledige meting op de PODOBAROSCOOP (spiegel weergave onderaan de voeten) van voeten, benen, knieën, heup/bekken en uw volledige rug, nek tot en met uw kaakgewrichten. We meten daar de verschillende afwijkingen in statiek en in spierspanning die uw statiekafwijking beïnvloeden en/of veroorzaken.

PODOBAROSCOOP

Na die meting worden, in functie van de eerdere bevindingen, zeer dunne neuro-podologische correcties geplaatst op de specifieke plaatsen onder de voeten.

PODOBAROSCOOP_2

U wordt opnieuw getest op de normalisering van houding/statiek en het gelijk maken van de spierspanning over het volledige lichaam.

Als alle neuro-podologische correcties geplaatst zijn en uw bekken staat correct, de spanning in uw spieren is gelijk en uw statiek heeft in de 3 vlakken (de mens is 3-dimensioneel!) de juiste situatie bereikt dan rest ons nog de laatste controle meting.

Geeft ook de laatste praktische controlemeting het gewenste resultaat, dan ronden we de meting af.

Nadien worden voetafdrukken genomen en de vorm en de kleur gekozen.

Dit gebeurt naargelang de praktische behoefte van de patiënt (welk schoeisel draag je voor het werk, in vrije tijd, in vakantie, thuis in huis…)  en wordt de datum vastgelegd voor de afhaling van uw proprioceptieve zolen.

Er wordt uitvoerig uitgelegd, aan de hand van een 3-delige brochure hoe het verloop van het proces en het vervaardigen van de proprioceptieve zolen verder verloopt.

Ook wordt er uitgelegd wat de gevolgen zijn van het dragen van de zolen de eerste dagen tot de volledige 3 weken na aanschaf.

Deze consultatie duurt tussen 35 tot 45 minuten.

De voet afdrukken alsmede de technische werkfiche worden in ons eigen atelier in HALEN ingegeven.

Onze hoogtechnologische CNC freesmachines frezen de basis van de individuele neuro-podologische/ proprioceptieve zolen en nadien wordt de zool nog handmatig voorzien van de specifieke eisen die voor u als patiënt gelden (vb. ontlasting hielspoor, ontlasting fasciitis plantaris zone, ontlasting van drukzones onder de “bal” van de voeten en zoveel meer…).

Wist u trouwens dat wij het ENIGE bedrijf ter wereld zijn die deze proprioceptieve zolen vervaardigd met Cad-Cam en CNC technologie en dit reeds sedert 2007?

Bij de afhaling van de zolen worden de  proprioceptieve zolen nogmaals in schoenen gepast en u wordt nogmaals uitgemeten OP de zolen IN de schoenen hetgeen een realistische weergave is van de toestand. Is alles naar wens, dan kan u beginnen met het dragen van de zolen.

Tevens wordt nogmaals herhaald wat de effecten zullen zijn na enkele dagen, na 1,5 weken en tenslotte na de volledige eerste drie weken.

Nacontroles zijn zeer belangrijk en we voorzien deze controles naar noodwendigheid of na vaste tijdstippen naargelang de individuele situatie van iedere patiënt!

Functionaliteit:

  1. Voorvoet problemen:
    branderigheid, verhit gevoel, eeltvorming, scherpe voorvoetpijn, callus, metatarsalgie problemen, Morton neurinoom, Hallux valgus…

Metatarsalgie

Morton neuralgie

hallux valgus

2. Middenvoet problemen:

Pijn op de wreef, stress fracturen in middenvoetsbeentjes, pijn wegens holvoet (pes cavus), platvoet (pes planus) of knik-platvoet (pes planovalgus), artrose middenvoet Fasciitis plantaris (ontsteking van de voetpeesplaat)

Peesontstrekingen Artrose middenvoet pijn door doorzakking

plano valgus voeten (knikvoeten)

3. Hielpijnen:

Contusie pijn (samendrukking bindweefsel onder de hiel; heel fat pad), ziekte van Sever, hielspoor (verkalking van de aanhechting van de voetpeesplaat), tendinitis Achilles pees (ontsteking van de A ’pees) Tendinose  Achilles pees (verkalking van de A ‘pees)

Contusie heel fat pad

fasciitis plantaris

fasciitis plantaris

Achilles pees verkalking/ontsteking

ziekte van Sever

ziekte van Sever

4. Enkelproblemen:

Instabiliteit na trauma (omslaan/breuk van de enkel), instabiliteit ten gevolge van hyper lakse/hypermobiele gewrichtsbanden of gewrichten), pijn door artrose van de voetwortel beenderen, pijn door slechte uitlijning van de voeten.

5. Onderbeen problemen:

Periostitis (ontsteking scheenbeenvlies), stress fracturen van het scheenbeen, scheenbeen pijn bij erg jonge kinderen, rusteloze benen (restless legs)

Periostitis (scheenbeenvlies ontsteking) pees-en spierontstekingen

shin splints

6. Knie en bovenbeen:

X-benen (valgus knieën), chondromalacie knie (lopers knie/ beschadiging achterkant patella), gedeeltelijke meniscus degeneratie, kraakbeenletsels, jumpersknee, ITBF (ilio-tibialis bandfrictie syndroom buitenkant kniegewricht), adductoren/hamstring blessures.

X-benen

lopersknie/chondromalacie

ITBF (ilio-tibialis bandfrictie syndroom)

7. Heup en bekken problemen:

Heupgewricht pijnen, slijmbeursontsteking, bekkenbodem instabiliteit (na bevalling), ischiaspijn, heup/bekkenpijnen naar aanleiding van slechte houding zonder beschadiging van het gewricht, musculaire bekkentorsie, lieslast.

Heupgewricht artrose en ischias pijnen

slijmbeurs ontsteking

8. Rug last:

Scoliose, lage rugpijn, discus hernia, discus bulging, ischias afknelling, rugpijn door beenlengteverschil, pijnen vanuit de wervelkolom naar voor trekkend tot op borstbeen

Scoliose

Hernia

ischias zenuwpijnen

9. Schouder/arm/nek:

Pijn die lijkt op “frozen shoulder” maar zonder effectieve verkalking van pezen, stralingspijn, tintelen, krachtverlies in armen, handen en/of vingers, allerlei problemen na whiplash

9. Hoofd regio:

Spanningshoofdpijn, spanningsmigraine, myofasciale pijnen (aangezichtspijnen), knarsetanden, kaak klemmen, pijn in kaaksgewrichten, vertigo (duizeligheid, draaierigheid), tinnitus maar zonder aanwijsbare beschadiging van binnenoor.

Deze lijst is niet limitatief, maar erg veel van deze bovengenoemde klachten kennen een fundamentele oorzaak die verbonden is met een ONEVENWICHT van ons lichaam!
Met andere woorden, een slechte uitlijning van de assen van voeten, benen, heup, wervelkolom!

Vanwege die slechte uitlijning gaan gewrichten sneller, meer en ongelijk slijten (artrose), krijgen spieren té veel spanning en kunnen daardoor beschadigd of gekwetst raken bij sportieve activiteiten of intensievere belasting.

Die hypertense spieren veroorzaken dan op hun beurt weer een slechte statiek en kunnen door de slechte uitlijning van gewrichten en vooral wervels, aan de wervelkolom zenuwwortels afgekneld worden en dat kan leiden tot zenuwpijnen en verstoorde signalen. Met de gekende ongemakken en pijn tot gevolg!

Heb je nog meer vragen over proprioceptieve zolen of orthopedische steunzolen, kijk dan even op onze website op WWW.AOST.BE/veelgesteldevragen  of stel uw vraag per e-mail op info@aost.be